Преди две години по инициатива на Европейски център за транспортни

...
 
Преди две години по инициатива на Европейски център за транспортни
Коментари Харесай

Диана Русинова – жената, която не приема „Не“ за отговор

 

Преди две години по самодейност на Европейски център за транспортни политики (ЕЦТП), управителен от Диана Русинова, без доста звук започва план за основаването на безвредна зона към 130-то учебно заведение в столичния квартал „ Стефан Караджа “. Първоначално концепцията била планът да се осъществя в град Ихтиман, само че след отвод на кмета на общината от ЕЦТП вземат решение да го осъществят в София. Единственото изискване, което било сложено от кмета на столицата Йорданка Фандъкова, било да се направи нещо и за децата от по-крайните квартали. И по този начин било определено 130-то учебно заведение.

Улиците към учебното заведение са изкърпени от Столична община

Днес концепцията към този момент е осъществена и смяната е повече от явна, а планът за организация на придвижването е направен от специалисти от ЕЦТП. Улиците към учебното заведение са изкърпени от Столична община, която също така е подменила колчетата за новите пътни знаци и тръборешетъчните конструкци. Новата пътна маркировка на пешеходната пътека на ул. „ Рилска обител “ е положена от ЕЦТП, в това число от госпожа Русинова и Теодор Атанасов, член на Управителния съвет. Новите пътни знаци, както и паната с изображения на деца, са дело на ЕЦТП, а други доброволци от сдружението са почистили растителността към ЖП линията. Освен това е планувано и разчистване на отпадъците и клоните по страничните улици.

“Във всеки миг, до момента в който работехме на терен, някой споделяше, че едно или друго няма по какъв начин да стане, или че просто е невероятно. Бяха хора, които минаваха, поглеждаха и отминаваха надали не с равнодушие. Всъщност е доста дразнещо, тъй като си давам сметка, че тъкмо поради този метод на мислене – че някой различен би трябвало да свърши нещо за нас, е доста по-трудно да има смяна към по-добро във всички аспекти на живота ни ”, споделя Диана Русинова.

И добавя, че в действителност растителността край жп линията и против учебното заведение са я виждали всички, които минават всеки ден от там, само че единствено толкоз. Затова е сигурна, че самодейността в доста обстановки би трябвало да идва от хората, като по този метод бъдат събудени и институциите, които да поддържат сходни хрумвания, които са от изгода да всички.

“Чакането на избавител или избавител е безсмислено, тъй като през това време храстите, нагледно казано, просто ще пораснат и сигурно няма да се изрежат сами. И градът ни обезпечено няма да стане по-приятен ”, уверена е Русинова, която не приема “Не ” за отговор, без значение от сложността на проблема, който би трябвало да се реши.

Проектът за зоната към 130-о учебно заведение в София самичък по себе си е неповторим с това, че за първи път в България се вкарва организация на придвижването посредством пътни знаци, маркировки и други средства за сигнализиране, с които да се покаже къде тъкмо стартира зоната на образователното заведение. Така когато водачите се озоват към подобен обект, ще знаят, че има заплаха на пътя ненадейно да изскочи дете и би трябвало да се съобразят с това.

„ Тук пресичат деца! “,

Отличителното в тази реализация за сигурност е и това, че колчетата на тръборешетъчните структури не са с бели светлоотразители, а с жълто-зелени и червени. Така те се отличават от познатите до момента и са явен сигнал, че в зоната има доста деца, чиито здраве и живот сме длъжни всички ние да пазим! В допълнение на паната има сложени табели, ясно указващи, че „ Тук пресичат деца! “, а самите пътни знаци са с по-висок клас светлоотразително фолио.

 

1 от 6 - +  Проект учебно заведение

1. фотоси: ЕТЦП

2.

3.

4.

5.

6.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР